Промените в учебните програми още се чакат - Труд2Фото© trud.bg

Промените в учебните програми още се чакат - Труд

, 7 новини, 3 прегледа

По история и цивилизации не се предлагали никакви изменения

Едва ли ще се стигне до писане на нови учебници

Резултатите от големия анализ на учебните програми предстои да бъдат оповестени, а проектите за промени в тях да бъдат обнародвани за обществено обсъждане. Това обяви министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов, след като мина повече от година от началото на мащабния преглед с участието на ученици, учители и родители, завещан от министър Николай Денков. Сроковете за промените, които трябваше да предложат конкретни редакции в програмите, няколко пъти  се променяха, като последно се чакаше измененията да бъдат обявени през октомври миналата година.

Още към края на 48-ото НС проф. Пенов в отговор на въпрос на председателя на образователната комисия Красимир Вълчев посочи, че промените в програмите едва ли ще са такива, че да се налага писане на нови учебници и вероятно ще засегнат само за някои класове в гимназията.

При откриването на кръгла маса на тема “Образованието - ключ към историческата памет, родолюбието и просветеното общество” днес министър Пенов отново отчете, че като цяло сериозни възражения срещу учебните програми нямало. Дори по редица предмети, в т. ч. история и цивилизации, не се предлагат никакви, каза той.