Заради огнище на птичи грип 37 хиляди пекински патици от ферма в горнооряховското село Върбица ще бъдат умъртвени по хуманен начин2Фото© trud.bg

Заради огнище на птичи грип 37 хиляди пекински патици от ферма в горнооряховското село Върбица ще бъдат умъртвени по хуманен начин

, 6 новини, 3 прегледа

Заради огнище на птичи грип 37 хиляди пекински патици от ферма в горнооряховското село Върбица ще бъдат умъртвени по хуманен начин, каза за БТА д-р Станимир Спасов, директор на Областната дирекция за безопасност на храните във Велико Търново.

Огнището е установено тази седмица. На заседание на Епизоотичната комисия е определена трикилометрова предпазна зона, в която попадат населени места от общините Горна Оряховица, Лясковец и Стражица. Патиците ще бъдат умъртвени на място в обекта с инсинератор. Предстои да бъдат изяснени причините за възникването на болестта в обекта, посочи д-р Спасов.

Продължава проучването и проследяване на движенията на домашни и други птици и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.