Транспортният бранш и Караджов започват преговори за тол системата3Фото© economic.bg

Транспортният бранш и Караджов започват преговори за тол системата

, 5 новини, 0 прегледа

М инистърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов покани на среща във ведомството представители на браншовите организации на превозвачите. Сред обсъжданите теми бе обхватът на тол системата. Намеренията на правителството са от 1 юли такси да се плащат и за движение по второкласните пътища, а тарифите да се повишат с около 20%.

След разговорите превозвачите заявиха, че има сближаване на техните позиции с тези на властта. Като добър знак те посочиха пренасянето на дебата от улицата на масата с експерти, което вероятно щяло да доведе до скорошен положителен резултат, предава NOVA.

Експертна група ще се опита да намери баланса между интересите на превозвачите и тези на държавата. От транспортния бранш настояват до края на годината тол таксите и обхватът на системата да не бъдат променяни. Съгласни са, ако обхватът се разширява - то таксуването да бъде само по второкласни пътища, по които минава транзитният трафик. А при над 3000 км изминато разстояние предложиха камиони и автобуси да получават отстъпка. Чу се и идея от бранша - превозвачите да получават ваучери за гориво.