Шмигал предупреди за възможна Трета световна война2Фото© actualno.com

Шмигал предупреди за възможна Трета световна война

, 4 новини, 4 прегледа

Ако Украйна падне, светът ще трябва да намери нова глобална система за сигурност, защото многото конфликти могат да доведат до Трета световна война. Това заяви украинският премиер Денис Шмигал в интервю за Би Би Си, цитирано от БГНЕС.

По отношение на американската помощ за Украйна, Шмигал заяви: "Тези пари ни трябваха вчера, не утре, не днес. (...) Ако не се защитаваме, Украйна ще падне. Така глобалната система за сигурност ще бъде разрушена и целият свят ще трябва да намери нова система за сигурност. (...) Или пък ще има много конфликти, много такива войни и в крайна сметка това може да доведе до Трета световна война", каза украинският министър-председател.

Освен това на 17 април Шмигал говори на Форума за партньорство между САЩ и Украйна, който се провежда във Вашингтон. Той заяви, че отбранително-промишленият комплекс е една от ключовите области, в които Украйна и САЩ могат да изградят уникално партньорство, което ще бъде от полза за целия демократичен свят. Другите пет най-обещаващите области за американски инвестиции в Украйна, по думите му, са енергетиката, селскостопанският сектор, критичните суровини и строителството, пише Радио "Свобода".