Президентът връчи орден „Мадарски конник“ на консула ни в Канада2Фото© actualno.com

Президентът връчи орден „Мадарски конник“ на консула ни в Канада

, 5 новини, 0 прегледа

Държавният глава Румен Радев удостои днес на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 с орден "Мадарски конник" първа степен почетния консул на България в Канада Георги Паничерски за неговите големи заслуги и личен принос за развитието на двустранните отношения. Награждаването е и в контекста на отбелязването на 55 години от установяването на дипломатически отношения между България и Канада.

Държавният глава отличи дългогодишните и последователни усилия на Георги Паничерски за укрепването и разширяването на българското етнокултурно, езиково и историческо пространство извън пределите на Родината, както и приноса му за интеграцията и съхраняването на българската идентичност на сънародниците ни в Канада.

Орденът е знак на признателност и за подкрепата на почетния консул за реализацията на българските външнополитически приоритети в отношенията с Канада, за разширяването на търговско-икономическите връзки, за засилването на инвестиционния обмен и износа на български стоки в ключови сектори, посочи президентът.