Правителството уреди отпускането на държавната помощ за туроператорите2Фото© trud.bg

Правителството уреди отпускането на държавната помощ за туроператорите

, 6 новини, 0 прегледа

Отпускат държавна помощ на туроператорите, която ще е насочена към крайните потребители. Това ще даде сигурност и спокойствие на потребителите на туристически услуги. Това обяви заместник-министърът на туризма Даниела Стоева.

„Парите от помощите ще се върнат при потребителите и ще влязат отново в потребление. Това е втора част от планираните 51 млн. лв. Първата част беше изплатена. Тя беше от порядъка на 4% от оборота на компаниите. Остатъчната сума е над 16 млн. лв. Сумата ще бъде разпределена между компаниите, които все още дължат пари – тя ще е в размер на до 15% от годишния оборот за 2019 г., но и не по-голяма от дължимите суми по туристическите пакети за неосъществени пътувания”, поясни Стоева.

Приемът на документите ще започне на 1 юли, а изплащането в края на месеца.

По-рано Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма"/ОБТ/ алармира за сериозно забавяне на процедура "Предоставяне на безвъзмездни средства на лица, извършващи туроператорска и туристическа агентска дейност, за компенсиране на загуби в резултат на епидемичния взрив от COVID-19" по вина на ресорното министерство, съобщи БТА.