/ iStock/Getty Images
Отпускат държавна помощ на туроператорите, която ще е насочена към крайните потребители. Това ще даде сигурност и спокойствие на потребителите на туристически услуги. Това обяви заместник-министърът на туризма Даниела Стоева.

„Парите от помощите ще се върнат при потребителите и ще влязат отново в потребление. Това е втора част от планираните 51 млн. лв. Първата част беше изплатена. Тя беше от порядъка на 4% от оборота на компаниите. Остатъчната сума е над 16 млн. лв. Сумата ще бъде разпределена между компаниите, които все още дължат пари – тя ще е в размер на до 15% от годишния оборот за 2019 г., но и не по-голяма от дължимите суми по туристическите пакети за неосъществени пътувания”, поясни Стоева.

Приемът на документите ще започне на 1 юли, а изплащането в края на месеца.



По-рано Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма"/ОБТ/ алармира за сериозно забавяне на процедура "Предоставяне на безвъзмездни средства на лица, извършващи туроператорска и туристическа агентска дейност, за компенсиране на загуби в резултат на епидемичния взрив от COVID-19" по вина на ресорното министерство, съобщи БТА.

По програмата бяха предвидени 51 млн. лв. за възстановяване на суми за неосъществени пътувания на клиенти в периода 13 март 2020 г. - 31 декември 2020 г. От ОБТ настояваха за незабавни мерки за отваряне на следващата фаза на процедурата за удовлетворяване на вземанията на клиентите с обещаните и заложените в бюджета средства.

Досега на туроператори са преведени малко под 35 млн. лв., като условието бе помощта да се използва приоритетно за удовлетворяване на вземанията на потребителите. Те обаче са едва 4 на сто от оборота за 2019-а на кандидатствалите компании и поради това далеч не са достатъчни, посочват от ОБТ. Според организацията това е било ясно на Министерство на туризма и финансовото ведомство още при разработването на програмата и затова с останалите малко над 16 млн. лв. програмата бе продължена. За следващата фаза право да кандидатстват имат онези туроператорски фирми, на които средствата не достигнаха. По предварителен план процедурата трябваше да приключи през май.