Пеканов: Прогнозите за българската икономика са лоши или катастрофални4Фото© nova.bg

Пеканов: Прогнозите за българската икономика са лоши или катастрофални

, 11 новини, 0 прегледа

Отстраняването на шефовете на НАП и Агенция “Митници”, и смяната на областните управители, са нормални. Всяко едно правителство предприема такива стъпки в началото на своето управление. Това обясни служебният вицепремиер Атанас Пеканов пред Нова телевизия. “Действията, които бяха направени в първите дни, са напълно нормални. Всеки един нов кабинет трябва да гарантира възможно най-ефективната работа на институциите. И винаги, когато става смяна на властта, се правят някои промени”, обясни Пеканов.

Той обясни защо ресорът за евросредствата във финансовото министерство беше отделен от него. “Ние приемаме една структура, която съществува от дълги години и в други европейски страни. Темата с европейското финансиране е доста сложна. Тя влиза в ресорите на много министерства, затова е добре да има отделен вицепремиер, който да се занимава с тази тема”, обясни Пеканов.

“Това, което не се движеше с добро темпо от предишния кабинет, е, че не бяха приемани в парламента неща, които трябва да се случват по Плана за възстановяване. За второто плащане, което трябва да се случи в края на годината, има само един приет закон - за насърчаване на заетостта. Има три, които стигнаха в парламента, един мина на първо четене.  Т. е само един закон от общо 22 е минал на второ четене”, такава равносметка на кабинета “Петков” направи служебният вицепремиер.