Георги Вангелов ще се бори в репешажите на 57 кг свободен стил на световното първенство в Белград8Фото© trud.bg

Георги Вангелов ще се бори в репешажите на 57 кг свободен стил на световното първенство в Белград

, 9 новини, 0 прегледа

Георги Вангелов ще се бори на репешажите на 57 кг свободен стил от световното първенство по борба в Белград, след като японецът Рей Хигучи стигна до финал. Българинът ще се състезава за една от общо три останали олимпийски квоти в категорията.

Вангелов загуби на старта на турнира срещу олимпийския шампион от Рио 2016 Хигучи, който стигна заслужено до финала. Той първо преодоля китаеца Цзоу Ванхао с 4:1, след което надви арменеца Артур Харутунян в най-интересната схватка за целия ден в „Щарк Арена“. Японецът загуби първите шест точки, но успя да обърне до 10:7 в края на първата част. През втората Харутунян спечели повече точки, но в крайна сметка победата бе за Хигучи с 16:14.

На полуфиналите японецът записа успех с техническо превъзходство срещу Мейрамбек Картбай и с това изтегли Вангелов на репешаж. Пътят на българина обаче е дълъг – първо срещу Ванхао, а след това евентуално и срещу Харутунян и Картбай. Бронз ще спечелят само двама, но квотите са три. Това ще бъдат победителите в схватките за 3/5 място и един от загубилите след директен двубой помежду им.