БСП ще отстоява запазването на Паметника на Съветската армия© actualno.com

БСП ще отстоява запазването на Паметника на Съветската армия

, 6 новини, 0 прегледа

Днес, ние, социалистите от София, се обявяваме решително срещу антикултурния поход на платените и безотговорни русофоби, които не за първи път правят опит да осквернят и ликвидират един от бележитите символи на българо-руската дружба и сътрудничество. Както през изминалите три десетилетия, така и сега ще отстояваме запазването на Паметника на Съветската армия. Това се казва в декларация приета от Градския съвет на БСП – София.

Поводът е, че в дните, когато чествахме Деня на Победата и Деня на Европа – 9 май, малка, но агресивна група излезе с провокаторска „инициатива” – Паметникът на Съветската армия да бъде демонтиран, фактически разрушен, а останките от него да намерят място в така наречения Музей на социалистическото изкуство.

„Обладани от дива русофобия и носталгия по българския фашизъм тези субекти на специална пресконференция призоваха да се премести Паметникът на Съветската армия. Надяваха се, че сега протичащата в световни мащаби кампания срещу Руската федерация ще им помогне да реализират антибългарското си дело“, се казва в декларацията на столичните социалисти.