ВСС дебатира по искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор2Фото© trud.bg

ВСС дебатира по искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор

, 5 новини, 1 прегледа

С ъс 17 гласа "за" Пленумът на Висшия съдебен съвет прие да разгледа предсрочното освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд и главния прокурор, на предложението от членове на Прокурорската колегия на ВСС за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор на РепубликаРепубликаРепублика България Иван Гешев, за тежко нарушение на служебните задължения, предаде Агенция "Фокус".

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков съобщи, че е постъпила молба от адвокат Радостина Томова, която представлява главния прокурор Иван Гешев, за отлагане на заседанието и за насрочване на нова дата, тъй като Гешев участва в международна конференция, а тя има заболяване, поради което не може да присъства, за което е предоставила амбулаторен лист.

При гласуване беше решено, че днешното заседание на ВСС няма да бъде отложено. Междувременно Гешев внесе искане в Конституционния съд с питане дали ВСС, който е с изтекъл мандат може да освобождава от длъжност главния прокурор.