Вицепрезидентът е на двудневно посещение в Румъния6Фото© bta.bg

Вицепрезидентът е на двудневно посещение в Румъния

, 8 новини, 0 прегледа

В първия ден от посещението си в Румъния вицепрезидентът Илияна Йотова гостува на българското неделно училище „Йордан Йовков“ към Посолството на България в Букурещ. Тя се срещна с 10 от децата, които се обучават там, и с техните родители и се запозна с преподавателския екип. Всички заедно гледаха презентация за учебното заведение, основано през 1987 г.

“Преди една седмица обещах на вашата директорка, че ще се видим съвсем скоро в Букурещ и днес съм с вас. Чух прекрасни неща за вашето училище още преди да ви видя. Бих искала да изразя своето уважение към Асоциацията на българските училища зад граница. Убеждавам се, че България има една изключително добра образователна политика зад граница. Тези училища, вече над 400, реализират една допълнителна българска образователна система. Тази функция е много важна, защото така се пази език, така се развива език”, сподели Илияна Йотова.

Тя добави, че българските училища зад граница са не са само училища, те се превръщат в културни и духовни центрове за българската общност.