Три политически формации подписаха Пакт за честни избори© actualno.com

Три политически формации подписаха Пакт за честни избори

, 6 новини, 0 прегледа

Обединението за честни избори (ОЧИ), което включва в себе си Антикорупционния фонд, сдружение "Данни за добро" и фондация "Общество.бг" подписаха Пакт за честни избори. Платформата има за цел да обединява организации в борбата им срещу изборните измами, купуването на гласове и контролирания вот на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 април. Мотото на ОЧИ е да не оставят слепи за изборните измами.

Основните дейности на Обединението за честни избори включват информационни кампании и обучения за проблеми и решения в изборния процес, както и анализ, визуализация и извличане на знание от данни, които да помогнат за насочване на общественото внимание и доброволци към местата в страната с изборни аномалии.

Бойко Станкушев, председател на Антикорупционния фонд (АКФ), обясни, че в основата на дейността на всеки един политик или претендиращ да бъде политик, трябва да бъде истината. Политиците като слуги на народа си, са длъжни и са много задължени преди всичко да гарантират истината, без която не може да има нормално общество, нито функциониращи институции и нито функционираща нормална държава, освен ако не е уродлива, отбеляза Станкушев.