Тетевенци ще отбележат 150 години от гибелта на Васил Левски с богата програма4Фото© actualno.com

Тетевенци ще отбележат 150 години от гибелта на Васил Левски с богата програма

, 7 новини, 0 прегледа

/КРОСС/ БНТ 2 посвещава седмицата от 13 до 19 февруари на Апостола на свободата Васил Левски. Каналът за култура и образование на обществената телевизия отбелязва 150-та годишнина от неговата гибел с емблематични документални филми за живота и делото му, всеки ден от 19:00 ч., както и с тематични издания на предаванията „Линия култура“ и „Знание.БГ“.

В понеделник, 13 февруари, „Великите българи: Васил Левски“ ще срещне зрителите с  историци, които коментират измеренията на личността на Левски, разказват за места, свързани с различни етапи от живота му, показвайки снимки, портрети и произведения за него.

Филмът от поредицата за актуална документалистика на обществената телевизия „В кадър“ – „Родът на Апостола“, който БНТ 2 ще излъчи във вторник, 14 февруари, разказва за днешните родственици на Дякона и поставя темата докъде е истината и откъде започва легендата в спомените за него. Вярна ли е забележителната история, свързана с неговата смърт – легендата разказва, че преди да отиде на бесилото, вместо последна дума, Левски  започнал да пее.