Скопие разследва среща на македонски деца с Румен Радев2Фото© actualno.com

Скопие разследва среща на македонски деца с Румен Радев

, 5 новини, 1 прегледа

М инистерството на вътрешните работи в Северна Македония разследва как деца от Битоля са дошли в България и защо са се срещнали с президента Румен Радев и са били в българския парламент. Според вътрешния министър Оливер Спасовски това е злоупотреба с децата, които по думите му били използвани за политически цели под предлог за добросъседски отношения.

Македонските деца са от битолското художествено студио „Свети свети Кирил и Методий” и бяха в България по покана на Фондация „Българска памет” и нейния председател Милен Врабевски. Македончетата рисуваха заедно с български деца от Западните Родопи пред Народния театър. По време на престоя си групата се срещна със Симеон II и разгледа двореца „Врана“.

„Удариха дъното. Искам да обърна внимание, че това е фестивал, който съществува от минимум 50 години. Децата са водени, в която ли не държава. В момента, в който ги заведоха в България, за да се обединяват чрез изкуството, изведнъж, по анонимен сигнал, се образува дело. Наистина удариха дъното”, коментира бившият външен министър Екатерина Захариева.