Шолц заяви в телефонен разговор със Зеленски, че подкрепя започването на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС4Фото© actualno.com

Шолц заяви в телефонен разговор със Зеленски, че подкрепя започването на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС

, 6 новини, 3 прегледа

Унгария предлага да не се включва в дневния ред на предстоящата среща на върха на ЕС в Брюксел на 14-15 декември въпросът за започване на преговори с Украйна за присъединяването й към общността. Това каза унгарският премиер Виктор Орбан в сутрешния ефир на радиостанция Кошут.

„Преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС не трябва да започват“, каза Орбан. Според него „Европейската комисия е представила предложение за започване на преговори за членство на Украйна, но това не съвпада с интересите на много държави“. Орбан отбеляза, че ако този въпрос бъде поставен в дневния ред на предстоящата среща на върха на ЕС в Брюксел, нейните участници „няма да могат да се споразумеят помежду си“.

Според Орбан Унгария смята, че Европейският съюз трябва първо да сключи споразумение за стратегическо партньорство с Украйна за период от 5-10 години и едва след това да реши дали ще бъде възможно да приеме тази страна в общността.