Шествие в София по повод 2 години от началото на войната срещу Украйна10Фото© trud.bg

Шествие в София по повод 2 години от началото на войната срещу Украйна

, 14 новини, 1 прегледа

На днешния 24 февруари се навършват две години от началото на военните действия в Украйна.

На 24 февруари 2022 г. руският президент Владимир Путин обяви, че е взел решение за провеждане на "специална операция за защита на Донбас". Тогава Путин заяви, че в плановете на Русия не влиза окупацията на украински територии и действията на Русия не са свързани с нанасяне на вреда на интересите на Украйна, а със защита на самата себе си от „тези, които са взели Украйна за заложник“. По-късно в комюнике украинската гранична охрана съобщи, че Украйна е атакувана от Русия по протежение на границите си с Русия и Беларус.

Около девет месеца след началото на войната, българският парламент реши да гласува военна помощ за Украйна. Така в началото на ноември 2022 г. Народното събрание задължи Министерският съвет в срок до един месец да внесе в парламента проект на решение за предоставяне на военна и военно-техническа подкрепа за Украйна.

По повод две години от войната в Украйна френският президент Еманюел Макрон организира в понеделник международна среща в подкрепа на Украйна, която ще се състои в Париж, съобщи Елисейският дворец.