Шефът на ”Киберпрестъпност” в ГДБОП за бомбените заплахи: Хибридни атаки от държави извън ЕС2Фото© nova.bg

Шефът на ”Киберпрестъпност” в ГДБОП за бомбените заплахи: Хибридни атаки от държави извън ЕС

, 8 новини, 0 прегледа

Охраната на изборите вече е поета, заяви директорът на дирекция  "Киберпрестъпност“ към ГДБОП комисар Владимир Димитров в сутрешния блок на Нова телевизия. Довечера изборните помещения ще бъдат запечатани, охраняват се от МВР , служители на ведомството охраняват и транспортирането на изборните документи, обясни той. До момента няма сигнали за опити да се хакне системата за видеонаблюдение в деня на вота. Тя се поддържа от “Информационно обслужване“, защитена е, предприети са всички необходими мерки, посочи комисар Димитров.

По отношение на  заплахите за взривни устройства в учебни заведения от понеделник и вторник стигнахме до извода, че става въпрос за хибридни атаки от държави извън ЕС. Тези заплахи на практика са безпочвени, фалшиви, подчерта директорът на "Киберпрестъпност“.

На базата на лингвистичен, психологически анализ, на това, че е използван интернет преводач при заплахите от понеделник и вторник, стигаме до извода, че става въпрос за хибридни атаки извън ЕС, не мога да конкретизирам държави, даде подробности експертът. По думите му хакерите са по-скоро ограничен кръг от лица, които изпращат тези заплашителни имейли - основно от една пощенска услуга от САЩ. Български граждани, като имитатори, се включиха от сряда нататък, като задържаният вчера 17-годишен младеж, коментира комисар Димитров..