Сандов и Фандъкова ще се борят заедно за по-чист въздух в София3Фото© nova.bg

Сандов и Фандъкова ще се борят заедно за по-чист въздух в София

, 7 новини, 0 прегледа

Министър Сандов отбеляза, че ръководството на МОСВ е наследило наказателни процедури от Европейската комисия (ЕК), като за да бъдат прекратени някои от тях, е необходимо действие и от страна на общините. Обсъдени бяха спешни мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух с оглед наказателното дело срещу България в Европейския съд в Люксембург.

Столична община изпълнява две програми за безплатна подмяна на отоплителни уреди на твърдо гориво. Едната се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, а другата по програмата „Лайф“. По ОПОС около 1000 са подменените печки на дърва и въглища на домакинства в последните 4 месеца, подписаните договори за подмяна с домакинства са над 5500, а новопостъпилите заявления от граждани са над 1400. Тези резултати отчете кметът на София, като подчерта, че и в момента гражданите могат да подават заявления за включване.

Министър Сандов посочи, че за първи път се осигурява национално финансиране от 47 млн. лв. за създаването на национален механизъм за инвестиции в подобряване качеството на въздуха. Споделената визия на Министър Сандов бе, че „подобрявайки качеството на атмосферния въздух, осигуряваме по-благоприятна среда за живот и спасяваме човешки животи“.