Русия каза кога ще се върне към зърнената сделка2Фото© actualno.com

Русия каза кога ще се върне към зърнената сделка

, 5 новини, 3 прегледа

Възобновяването на черноморската зърнена инициатива е възможно, веднага щом се постигне реална възвръщаемост от доставката на селскостопански продукти от Русия на световните пазари, заяви днес руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин, цитиран от ТАСС.

"Възобновяването на инициативата е възможно, след като тези условия бъдат изпълнени и има реална възвръщаемост на усилията за осигуряване на свободния достъп на селскостопански продукти и торове от Русия до световните пазари", каза Вершинин в ефира на телевизионния канал "Россия-24". "Това е основният критерий за това какво може да се случи", добави той.

Срокът на действие на зърнената сделка - споразумение за коридор в Черно море за кораби, превозващи украинско зърно, подписано през юли 2022 г. - изтече на 18 юли, припомня ТАСС. Руският президент Владимир Путин заяви, че условията на сделката по отношение на Русия не са били спазени въпреки усилията на ООН, защото западните държави нямали намерение да спазят обещанията си.