Резултатите от олимпиади да заменят изпитите в седми клас при тежък здравословен проблем, предлагат от Министерството на образованието© bta.bg

Резултатите от олимпиади да заменят изпитите в седми клас при тежък здравословен проблем, предлагат от Министерството на образованието

, 7 новини, 1 прегледа

/КРОСС/  Когато седмокласник пропусне изпитите от националното външно оценяване (НВО) поради тежък здравословен проблем, настъпил в последния момент, той ще може да участва в класирането за гимназиите с резултатите си от областния или националния кръг на олимпиадите по български език и литература и по математика. За учениците, които не са участвали в олимпиади, ще важи сега съществуващият ред - ще се взимат предвид само оценките от свидетелството за основно образование, без точки от НВО.

Такава промяна предлага Министерството на образованието и науката (МОН) в Наредбата за организация на дейностите в училищното образование. Документът е в процес на обществено обсъждане до 22 август 2022 г.

Всяка година в дните на националното външно оценяване в VII клас има единични случаи на ученици, чието здравословно състояние не позволява да се явят на изпитите.