Реформите в съдебната система обединяват хората на Слави и ”Демократична България”2Фото© actualno.com

Реформите в съдебната система обединяват хората на Слави и ”Демократична България”

, 7 новини, 1 прегледа

Реформи в съдебната система като смяна на главния прокурор Иван Гешев, предсрочна смяна на състава на Висшия съдебен съвет и закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурата, са общите теми, по които "Има такъв народ" и "Демократична България" ще се опитат да осъществят при един бъдещ кабинет, ако той бъде гласуван.

Днес двете партии проведоха среща в Народното събрание. Тя бе първата от поредицата срещи, които от ИТН ще проведат с парламентарно представените партии преди президентът Румен Радев да им връчи първия мандат. В събота те ще се срещнат с “Изправи се БГ! Ние идваме” и БСП, а в неделя с ДПС. ГЕРБ не бяха поканени за разговори.

Проведохме конструктивен разговор. Установихме нещо, което знаехме и преди това, че основните ни посоки са едни и същи. Наясно сме, че прокуратурата в този вид не може да бъде, че трябва да се премахне специализирания съд и прокуратура, умно, разбира се. Наясно сме, че има предизвикателства пред страната, свързани с Плана за възстановяване и развитие, така че основните ни посоки са едни и същи. От тук нататък се разбрахме експертите ни да имат срещи за изчистване на детайлите, тъй като не сме експерти по всичко, коментира Йорданов след срещата.