Прокуратурата обяви, че е разпитвала Делян Пеевски2Фото© actualno.com

Прокуратурата обяви, че е разпитвала Делян Пеевски

, 8 новини, 1 прегледа

По образуваните шест преписки след наложените от САЩ по закона "Магнитски" санкции, прокуратурата вече извикала за обяснения Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов, Делян Пеевски и Илко Желязков. До момента от Васил Божков не са снети обяснения, тъй като той се укрива в страна извън ЕС, информират от прокуратурата.

От държавното обвинение припомнят, че след публикуването на списъка със санкции от САЩ, прокуратурата образува шест преписки, с оглед събиране на данни за евентуално извършени престъпления. В тази връзка е изпратено запитване чрез Министерство на правосъдието до Департамента на правосъдието на САЩ за предоставяне на информацията, на която са основани констатациите на компетентните органи на САЩ по отношение на санкционираните лица.

От ГДБОП, ГДНП, ДАНС, КПКОНПИ, НАП, Агенция по вписванията и други държавни органи, в т.ч. Народно събрание, Министерски съвет, Министерство на правосъдието, Министерство на икономиката, Държавен фонд "Земеделие" е изискана цялата налична информация. Главният прокурор е поискал от НАП разкриване на данъчна и осигурителна информация по отношение на лицата.