Прокуратурата обвини Стамен Янев за престъпление по служба5Фото© trud.bg

Прокуратурата обвини Стамен Янев за престъпление по служба

, 9 новини, 3 прегледа

След близо година разследване и подаден сигнал от ДПС прокуратурата обвини във вторник бившия шеф на агенцията за чуждестранни инвестиции Стамен Янев заради схемата със "златните паспорт". Обвиняемият в момента е член на Надзора на Българската банка за развитие.

Стамен Янев ще трябва да отговаря по твърде странното обвинение за умишлена безстопанственост, но няма конкретни посочени вредни последици, както изисква законът. Според прокуратурата вредата, нанесена от Янев, е, че се е разколебало "доверието на обществото в правилното функциониране и осъществяване на правомощията на органите на изпълнителната власт и създаване на недоверие в дейността на Българската агенция по инвестиции".

Според юристи, с които Mediapool разговаря, подобна формулировка няма как да бъде доказана пред съда. Щетата за имиджа на БАИ не подлежи на измерване с експертиза, а ако се съди през този аршин общественото доверие в прокуратурата също е на дъното. Делото се води от Националната следствена служба, която води и делото "Nexo".