Почина Розалин Картър, бивша първа дама на САЩ4Фото© vesti.bg

Почина Розалин Картър, бивша първа дама на САЩ

, 5 новини, 1 прегледа

Бившата първа дама на САЩ Розалин Картър, най-близкият съветник на Джими Картър през единствения му мандат на президентския пост от 1977 до 1981 година, почина на 96-годишна възраст. Тя имаше деменция и от месеци здравословното ѝ състояние се влошаваше. Центърът "Картър" съобщи, че е издъхнала този следобед в дома си в град Плейнс в южната част на Джорджия, предаде Асошиейтед прес.

"Розалин бе мой равностоен партньор във всичко, което съм постигнал", се казва в изявление на Джими Картър. "Докато Розалин бе на този свят, винаги знаех, че някой ме обича и подкрепя." Двамата бяха женени повече от 77 години.

За разлика от много предишни първи дами, Розалин участваше в заседанията на правителството, изказваше се по спорни въпроси и представляваше съпруга си при пътувания в чужбина. Сътрудници на президента Картър понякога я наричаха в частни разговори "съпрезидент". Много от тях смятаха, че нейните политически инстинкти са били по-добри от тези на съпруга ѝ и често си осигуряваха нейната подкрепа за даден проект, преди да го обсъдят с президента.