На 20 февруари пускат тунел "Железница"2Фото© frognews.bg

На 20 февруари пускат тунел "Железница"

, 6 новини, 0 прегледа

/КРОСС/ На 20 февруари откриваме тунел "Железница" и го пускаме в действие, каза регионалният министър Андрей Цеков в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. Според него това е дългоочаквана част от магистрала "Струма".Съоръжението е уникално, тунелът е строен по модерни способи и елементи. В обхвата му има активирани свлачища, които бяха укрепени.

Работата по тях завърши през януари и другата седмица го пускаме в действие. Тунелът е строен по австрийски модел, скалната маса над тунела се интегрира като конструкция над тунела. По нов метод е и виадуктът преди тунела. Изобщо това съоръжение е много интересно от инженерна гледна точка.

"Безопасен е, той е най-дългият строен у нас - има модерна евакуационна система, като и въздушна, има сигнали за евентуална опасност. Изградена е и хеликоптерна площадка в близост до тунела.С него България ще има пълноценен коридор до Гърция", заяви министър Цеков. До края на годината ще е готова магистрала "Европа", по пътя Ботевград - Видин предстои откриване на 13 км отсечка.