Кулеба: Приоритет за 2024 г. е превъзходство в небето над Русия4Фото© vesti.bg

Кулеба: Приоритет за 2024 г. е превъзходство в небето над Русия

, 7 новини, 2 прегледа

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че приоритетът на страната му за 2024 г. е постигането на въздушно превъзходство над Русия. Говорейки на Световния икономически форум в Давос, Дмитро Кулеба каза, че придобиването на пълен контрол над украинското въздушно пространство е жизненоважно за успеха на Украйна в отблъскването на руската инвазия, цитира думите му Би Би Си.

"През 2024 г., разбира се, приоритетът е да изхвърлим Русия от небето ни, защото този, който контролира небето, ще определи кога и как ще свърши войната", каза Кулеба. Според него за целта Украйна се нуждае, наред с други неща, от F-16, ракети с голям обсег и средства за радиоелектронна борба. "Ако всичко това се случи, ние ще продължим да побеждаваме и освобождаваме", отбеляза ръководителят на украинското външно министерство.

В началото на януари стана известно, че доставката на изтребители F-16 в Украйна от Дания е отложена с няколко месеца. Копенхаген планираше да прехвърли първите шест изтребителя в Киев до началото на 2024 г., но тези срокове се изместиха. Сега доставката се очаква през второто тримесечие, съобщи Berlingske, позовавайки се на Министерството на отбраната на Кралството.