Контрапротест посрещна протест за събаряне на паметника на Альоша в Пловдив2Фото© bta.bg

Контрапротест посрещна протест за събаряне на паметника на Альоша в Пловдив

, 4 новини, 3 прегледа

Контрапротест за запазване на паметника "Альоша" в Пловдив посрещна друг протест, който настоява той да бъде съборен. Пловдивчаните, които подкрепят запазването на паметника, са се качили на хълма Бунарджика два часа преди протеста, за да заявят, че „историческите символи трябва да останат на мястото си, както е в Европа“.

Организаторът на искащите паметникът да бъде демонтиран Светозар Раянов коментира, че една държава, която уважава себе си, на знакови места трябва да има български национални герои или символи, а не паметници на чужди армии. Той припомни, че общински съветници от ПП-ДБ от Пловдив внесоха предложение в Общински съвет Пловдив за демонтаж на "Альоша" и заяви подкрепата си за тях.

"Не сме съгласни с подобен тип акции с ясна нацистка насоченост", коментира Весела Станчева от сдружение „Завера“. По думите ѝ паметникът е издигнат в памет на десетките милиони, дали живота си през Втората световна война и в памет на 30 хил. български войници. Ако някой иска да строи нови паметници на националните ни герои, да го направи на най-високата точка в Пловдив – Младежкия хълм, допълни Станчева.