Гърция обяви компенсациите за домакинствата заради по-скъпия ток2Фото© actualno.com

Гърция обяви компенсациите за домакинствата заради по-скъпия ток

, 9 новини, 1 прегледа

Председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова СНИМКА: 24 часа

Гражданската платформа "Изправи се БГ" настоява за спешни компенсации за скока на цените за тока - първо за бизнеса, болниците и детските заведения, след това - и за гражданите. Това заяви председателят на гражданската платформа Мая Манолова пред журналисти.

Залети сме от сигнали на малки фирми, които са силно притеснени от високите сметки за ток, каза тя и посочи, че, спрямо същия период на миналата година, сметките са се увеличили два и половина до три пъти. Това е за август, но ситуацията с тока на свободния пазар е същата и през септември, отбеляза Манолова и допълни, че драстичното повишаване на цената на тока ще доведе до това, че бизнесът или ще работи на загуба, или ще затвори, което означава фалити, ръст на безработицата, повишаване на цените на стоките от първа необходимост.

Настояваме правителството да вземе решение на незабавно компенсиране на повишаването на цената на тока на свободния пазар, като тази компенсация трябва да включва увеличението на цената на тока спрямо решението на КЕВР за прогнозна пазарна цена на тока за стопанските потребители, обясни Манолова.