ГЕРБ ще върнат мандата ако го получат© dnes.bg

ГЕРБ ще върнат мандата ако го получат

, 6 новини, 1 прегледа

Временното мнозинство между ГЕРБ, "Има такъв народ" (ИТН), ДПС и "Възраждане", което свали правителството, не става за нищо (друго). Оттук нататък това мнозинство нито може да приеме бюджет, нито да избере председател на НС, нито да кове нужните закони за европейското финансиране, нито да прави приемливи назначения. Да не говорим пък да води смислена или каквато и да е външна политика, било то за Северна Македония или Тимбукту.

Ясно е, че вотът на недоверие не целеше създаването на това абсурдно мнозинство - то е просто инструмент за постигането на някаква друга цел, далечно и проблематично свързана с добруването на народа. Тази цел всъщност е връщането на ГЕРБ и ДПС на власт след едногодишна изолация. Нетърпението за това завръщане беше толкова голямо, че всъщност вкара страната в наистина трудна ситуация - отведе я на ръба на управляемостта:

- актуализацията на бюджета е под въпрос и едва ли ще се приемат смислени промени. Най-вероятно ще минат популистки вдигания на пенсии и големи пари за пътностроителните клиенти на ГЕРБ-ДПС;