Европа трябва да си вземе поуки от каскадата от проблеми след войната, заяви премиерът Николай Денков пред New York Times2Фото© trud.bg

Европа трябва да си вземе поуки от каскадата от проблеми след войната, заяви премиерът Николай Денков пред New York Times

, 5 новини, 0 прегледа

Европейците трябва да извлекат три поуки от каскадата от проблеми след войната в Украйна. Това казва министър-председателят Николай Денков пред New York Times. Авторитетното американско издание потърси мнението на българския премиер на Мюнхенската конференция по сигурността, съобщиха от правителствената информационна пресслужба.

Войната в Украйна не е само за т.нар. сиви зони между Европа и Русия, а за това дали демократичният свят, който ценим, може да бъде победен. "И Европа вече е напълно наясно с това", казва българският премиер пред журналиста Стивън Ерлангер.

Според българския премиер европейските нации осъзнаха, че трябва да обединят и военните, а не само икономическите си сили, за да изградят собствена отбрана. Третата поука, според него, е, че европейските държави е трябвало да разграничат спешните нужди на Украйна за боеприпаси и противовъздушна отбрана от по-дългосрочните стратегически цели. “Но като се има предвид империалистическата реторика на руските лидери дългосрочният план означава три до пет и максимум 10 години,” коментира министър-председателят. "И това наистина е спешно", допълва Денков.