Евродепутатът Цветелина Пенкова е избрана за вицепрезидент на Групата за подкрепа на ядрената енергетика в Европейския парламент2Фото© actualno.com

Евродепутатът Цветелина Пенкова е избрана за вицепрезидент на Групата за подкрепа на ядрената енергетика в Европейския парламент

, 4 новини, 0 прегледа

Парламентарна мрежа за бъдещето на ядрената енергетика в Европа стартира по инициатива на евродепутата Кристоф Грудлер (Обнови Европа) и със сътрудничеството на евродепутатите Цветелина Пенкова (България, Група на прогресивния алианс на социалистите и демократите - СиД), Томас Тобе (Швеция, Европейска народна партия - ЕНП), Франсоа-Ксавие Белами (Франция, Европейска народна партия - ЕНП), Карин Карлсбро (Швеция, Обнови Европа) и Александър Вондра (Чехия, Европейски алианс на консерваторите и реформистите - ЕКР).

Групата има за цел да улесни дискусията между различните политически партии на европейско ниво, индустрията и академичния сектор относно бъдещето на ядрената енергия. Редовните срещи и събития ще се фокусират върху три основни приоритета: включване на ядрената енергия в европейската таксономия (набор от правила и дефиниращи коя технология е зелена и устойчива), производство на водород без въглерод и изследвания и иновации за намаляване на ядрените отпадъци.

С оглед на амбициозните европейски цели в борбата срещу изменението на климата ще бъдат разгледани всички възможни решения. Развитието на възобновяемите енергийни източници върви ръка за ръка с иновациите в ядрената енергетика. Няма да е възможно да се постигнат целите на Европейската зелена сделка без съществен дял на ядрената енергия в общия енергиен микс на Европа. Групата за подкрепа на ядрената енергетика в Европейския парламент беше създадена специално за намиране на конкретни политически, енергийни и икономически решения в тази сфера.