ЕК потвърди, че България е засегната от намаление на сумите, отпускани безвъзмездно по плана за икономическо възстановяване6Фото© bta.bg

ЕК потвърди, че България е засегната от намаление на сумите, отпускани безвъзмездно по плана за икономическо възстановяване

, 14 новини, 0 прегледа

При преразпределението на безвъзмездните европейски средства по програмите за икономическо възстановяване от пандемията България е засегната от намаление на заложените суми. Това потвърдиха за БТА от пресслужбата на Европейската комисия.

Уточнява се, че промяната настъпва съобразно решенията от 2020 г. на най-високо равнище средствата да бъдат разпределяни според последиците от пандемията за икономиките на отделните държави в ЕС. При последвалото преразпределение са били използвани данни на Евростат.

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов упрекнаха кабинета в оставка и предхождащото го служебно правителство, че са провалили Плана за възстановяване. "Вчера ЕК намали общата сума на безвъзмездните средства с корекция 578 милиона евра. Губят се милиарди от некадърност, от безотговорност“, коментира Борисов.