Едностранната забрана от някои държави за внос на украинско зърно изглежда незаконна, според испански министър3Фото© bta.bg

Едностранната забрана от някои държави за внос на украинско зърно изглежда незаконна, според испански министър

, 7 новини, 1 прегледа

Едностранното решение на Полша, Унгария и Словакия да удължат забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна "вероятно не е в съответствие със законодателството на Европейския съюз", обяви германският министър по въпросите на прехраната и селското стопанство Джем Йоздемир, предаде ДПА. "Не виждам как това (решение за удължаване на забраната - бел.

ред.) може да бъде определено като съответстващо на законодателството на ЕС", заяви Йоздемир преди днешната среща в Брюксел на министрите по въпросите на земеделието и рибарството на страните от Евросъюза.   По-рано испанският министър на селското стопанства Луис Планас Пучадес обяви, че едностранното удължаване на забраната за украинския внос "изглежда е незаконно".

И Пучадес, и германският му колега Йоздемир подчертаха, че Европейската комисия е институцията, която трябва да реши дали трите страни, удължили забраната, са извършили нарушение на законодателството на ЕС. В момента Испания е ротационен председател на Евросъюза.