Болници се оплакват от високи сметки за ток4Фото© actualno.com

Болници се оплакват от високи сметки за ток

, 18 новини, 0 прегледа

Пред изданието от столични университетски болници разкриват, че плащат около 2,5 пъти повече отколкото по същото време миналата година. Двоен е скокът на разходите за ток и природен газ в МБАЛ “Света Анна”, която поема спешните случаи във Варна и целия Североизток, съобщава директорът на здравното заведение д-р Красимир Петров. През декември сметката за електроенергия е била малко над 100 000 лв., а година по-рано - около 50 000 лв. Така изглежда и сравнението по години.

Всеки пети лев на българите отива за храна, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. 20,7% от разходите на домакин...

Над 2 пъти по-голяма е била и сметката за кислород, който след октомври миналата година поскъпна от 33 на 62 ст./л. През 2020 г. МБАЛ “Света Анна” е платила фактури за кислород на стойност 36 360 лв., а през миналата година - за 76 700 лв. Част от поскъпването е компенсирано от държавна субсидия, но на фона на периодичното спиране на плановия прием, което свива приходите и множеството неосигурени пациенти в спешните болници, то се оказва недостатъчно.