България и Гърция доказаха, че могат да загърбят проблемите от миналото3Фото© frognews.bg

България и Гърция доказаха, че могат да загърбят проблемите от миналото

, 6 новини, 0 прегледа

България и Гърция доказаха, че две страни и два народа могат да загърбят проблемите от миналото и да развиват стратегическо партньорство, базирано на нашите европейски ценности. Това каза президентът Румен Радев на брифинг в Президентството, след като удостои гръцкия президент Катерина Сакеларопулу с орден „Стара планина“ с лента за нейните заслуги за развитието на двустранните отношения между България и Гърция. Сакеларопулу е на официално посещение в страната ни по покана на Румен Радев.

„Днешната визита на президента на Гърция е своеобразна връхна точка в изключително динамичните отношения между нашите две страни през последната година и е израз на отличното ниво на сътрудничество между България и Гърция“, коментира Радев. По думите на президента развитието на отношенията между двете страни е от стратегическа важност за сигурността, мира и просперитета на целия регион.

Според Радев България и Гърция са отбелязали прогрес в много области през последните години. „Дори в годините на пандемията (от COVID-19) само през последните три години стокообменът на нашите страни нарасна с повече от един милиард евро“, посочи държавният глава. Стокообменът между двете страни е достигнал четири милиарда и половина евро, отбеляза президентът.