Антикорупционният фонд извади доказателства, че банкнотите от 500 евро в чекмеджето на Борисов са истински© actualno.com

Антикорупционният фонд извади доказателства, че банкнотите от 500 евро в чекмеджето на Борисов са истински

, 6 новини, 2 прегледа

Доказано истински са част от сниманите банкноти от 500 евро, за които се предполага, че са от нощното шкафче на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, съобщиха от неправителствената организация "Антикорупционен фонд" (АКФ).

АКФ обаче разполага с постановление на прокурор при Софийска градска прокуратура (СГП) по друга преписка, което разкрива неизвестни досега обстоятелства от разследването по случая със снимките и видеозаписа от помещения, за които се твърди, че са били обитавани от Борисов, и на които се виждат банкноти евро, златни кюлчета, пистолет и др.

От Антикорупционния фонд отбелязват, че лидерът на ГЕРБ е правил публично противоречиви коментари по въпроса - че материалите са монтаж, че са истински, но аранжирани, че знае кой е снимал (т.нар. от него "Мата Хари"), и че не му е известно. В интервю за bTV от 10 ноември 2022 г. Борисов се позовава на изявление на главния прокурор Гешев в подкаста на изданието "Капитал", че по разследването от "френска банка и френски съдия-следовател" са отговорили, че банкнота с такъв номер не е издавана от френска банка.