Пуснаха под парична гаранция бившия шеф на столичния КАТ© dnes.bg

Пуснаха под парична гаранция бившия шеф на столичния КАТ

, 9 новини, 0 прегледа

Бившият началник на "Пътна полиция" в София и настоящ ръководител в "Охранителна полиция" - Асеновград, Тенчо Тенев е бил освободен срещу парична гаранция от 5000 лева, съобщи "Нова телевизия". Той беше задържан на 11 май по обвинение за превишаване на властта и правата си като длъжностно лице, защото е избирал доставчици на стоки и услуги за управлението в Асеновград сред свои близки и познати, без да е упълномощен за това, а цените са били завишени от доставчиците по негови указания.

Второто обвинение е за незаконно съхранение на боеприпаси в къща в с. Крум, обл. Хасково.

Предвиденото от закона наказание за длъжностното престъпление, в което Тенев е обвинен, е лишаване от свобода от една до осем години, като съдът може да постанови и лишаване от правото да заема определена държавна или обществена длъжност. За престъплението, свързано с незаконно държане на боеприпаси, законът предвижда наказание лишаване от свобода от две до осем години.

По времето на Цветан Цветанов Тенев е освободен от поста заместник-шеф на столичната "Пътна полиция" и след години съдебни битки осъди министерството. Тенев беше върнат на работа като директор през 2014 година, а като шеф на "Охранителна полиция" в Асеновград отишъл преди около година по собствено желание.