Канада ще предостави над 40 милиона канадски долара за снаряди за Украйна3Фото© actualno.com

Канада ще предостави над 40 милиона канадски долара за снаряди за Украйна

, 4 новини, 2 прегледа

Канадският принос ще спомогне за осигуряването на няколко хиляди едрокалибрени боеприпаса, каза той. Канада ще дари и 7,5 млн. канадски долара за прибори за нощно виждане, с които да бъдат оборудвани силите на Киев.

Доставката на боеприпаси се оказа от ключово значение за Украйна в третата година от битката ѝ срещу руската инвазия. В момента бойните действия на фронта са се свели основно до изтощителни артилерийски двубои. Канада пое ангажимент за закупуване на снарядите като част от отбранителен пакт, сключен миналия месец с Чехия, но Отава не беше обявила каква сума възнамерява да задели.

Чешката инициатива за закупуване на 800 000 снаряда за Украйна набра достатъчно средства, предоставени от 18 страни, заяви на 7 март чешкият президент Петър Павел. Канада преди това дари на Украйна близо 40 000 155-милиметрови боеприпаса, осигурени както от собствените ѝ запаси, така и от покупки чрез американското правителство, предаде БТА. Откакто Русия нахлу през февруари 2022 г., Канада е предоставила на Украйна военна помощ на обща стойност 4 милиарда канадски долара, включително гаубици, танкове и бронирани бойни спомагателни машини, се допълва в съобщението.