Служебният министър на икономиката Никола Стоянов: Търговските вериги са със свръхпечалби

Правителството ще бори високите цени с проверки, сайт, наредба и закон.

Борят нелоялните търговски практики с наредба

През последната година част от търговските вериги са на свръхпечалба, а за нея плащат потребителите. Това заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов. Въпреки по-ниските цени на газа, електроенергията и отложеното поскъпване на тол таксите цените на храните не се намаляват, посочи той.

Министерство на икономиката ще изготви нов Закон за търговията с храни, като в него ще се направят уточнения какво е нелоялна търговска практика и ще се дадат по-сериозни възможности на контролните органи, обясни Стоянов. И допълни, че подобни нормативни актове са действащи в много от страните в ЕС.

Междувременно служебният министър на земеделието Явор Гечев съобщи, че до две седмици ще е готова наредба за нелоялните търговски практики, но от думите му не става ясно кога точно ще се счита, че една цена е необосновано висока.

Той обясни, че търговците ще бъдат проверявани за това дали не слагат твърде голяма надценка на продуктите, прикривайки ги с изкуствено напомпани разходи като наем на рафтове или реклама например. На готвения от правителството сайт с ценови сравнения няма да бъдат спестявани и имената на фирмите, посочи той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика