Apple Inc вероятно ще намали производството на смартфона iPhone 13 с около 10 млн. броя заради недостига на чипове в световен план, информира Bloomberg News, позовавайки се на запознати източници.

Очакваше се компанията да произведе 90 милиона броя от новите модели iPhone до края на тази година, според Bloomberg.

В публикацията се казва, че Apple е информирала своите производители, че броят ще е по-малък, защото доставчиците на чипове, сред които и Broadcom Inc и Texas Instruments, изпитват затруднения.

Акциите на Apple поевтиняха с 1.2% в следборсовата търговия, докато тези на Texas Instruments и Broadcom изгубиха по около 1% от стойността си.

От Apple са отказали коментар, информира Ройтерс.

През юли компанията прогнозира забавяне на ръста на приходите и обяви, че недостигът на чипове, който беше започнал да засяга способността й да продава компютри Mac и таблети iPad, ще се отрази и на производството на iPhone.

Недостигът на чипове постави под огромен натиск всевъзможни индустрии - от автомобилостроенето до производството на електроника, което принуди много автопроизводители временно да спрат работа.

С огромната си покупателна способност и дългосрочните споразумения за доставки с производителите на чипове, Apple се справя с недостига по-добре от много други компании.

Това накара някои анализатори да прогнозират, че моделите iPhone 13, които бяха представени през септември, ще отчетат силни продажби, тъй като потребителите искат да преминат към по-нови устройства, съвместими с 5G мрежите.