Природният газ през този месец ще е с 14% по-скъп в сравнение с април и един мегаватчас ще струва 162.16 лева без такси и налози. Решението на регулатора е окончателно и влиза в сила със задна дата от 1 май, съобщават от регулатора.

Като основна причина за увеличението се посочва спирането на доставките от страна на Газпром, което е наложило да бъдат сключени множество сделки с търговци на природен газ, при които водещият критерий е бил най-ниската цена за доставка, а при формирането на крайната цена са влезли и количествата азерски газ, които получаваме съгласно договора.

За следващия месец юни, се очаква газът да струва около 140 лв. за мегаватчас, с което цените ще се върнат до нивата от април.

Русия налага санкции на европейски дъщерни дружества на ГазпромРуското правителство е одобрило списъка на юридическите лица, на които се налагат контрасанкции

Основен фактор за това са сключените от Булгаргаз договори за директни доставки на втечнен природен газ от производители без посредници, на по-ниски цени от цените на Газпром, се посочва в съобщението от енергийния регулатор.