За трети път бе отложено делото за побоя над секретаря на българския клуб "Цар Борис III" в Охрид Христиан Пендиков, съобщи БНТ.

Днес причината бе, че адвокатът на подсъдимия Илия Спасески демонстративно напусна залата, след като съдът в Република Северна Македония не уважи негово искане.

Христиан Пендиков трябваше да бъде изслушан, но защитата на Спасески поиска делото да бъде отложено, защото прокуратурата в Охрид представи нови доказателства - медицинската документация за лечението на Пендиков в България. Адвокатът на обвиняемия поиска време да се запознае с документите и да привлече на своя страна специалисти, които да преценят какви травми са нанесени по Пендиков. Съдът обаче отказа да разглежда това искане и адвокатът на Спасески напусна залата, което принуди съда да отложи делото за 12 юли.

Пендиков дава първи показания в Охрид за нанесения му побой

Пендиков дава първи показания в Охрид за нанесения му побой

Младият мъж пристигна в сградата на следствието

Припомняме, Християн Пендиков беше секретар на българския клуб "Цар Борис III" в Охрид. Той стана жертва на побой в македонския град на 19 януари, а ден след това беше транспортиран с правителствения самолет "Фалкон" за лечение в България. Пендиков беше приет във ВМА със счупена челюст и беше опериран.

На предишните две заседания по делото Пендиков не се яви заради влошеното му здравословно състояние.

А иначе преди около два месеца властите в Скопие приеха закон, с който закриха всички български сдружения в страната, а срещу техните ръководители повдигнати обвинения.

На 10 май Християн Пендиков стана български гражданин, след церемония се в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

Македонските власти официално заличиха българския клуб "Цар Борис III" в Охрид

Македонските власти официално заличиха българския клуб "Цар Борис III" в Охрид

Това се случва дни, след като правосъдният министър на РСМ издаде заповед за закриването на сдружението