"Пристанище Варна" ще продължи да изпълнява поетия ангажимент към Украйна за обработка на зърно. Това каза заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов.

Предвиждаме да направим постъпки пред ЕК за отпускането на спешна финансова помощ за изграждане на допълнителни силози за зърно на терминал "Варна-Запад". Това е възможност за растеж на българската икономика, в помощ на Украйна и в изпълнение на ангажиментите към Европейския съюз, заяви Владимир Върбанов.

Пристанище Варна сега няма капацитет за украинско зърно

Пристанище Варна сега няма капацитет за украинско зърно

Големите кораби няма как да бъдат товарени при директна обработка

Ще изискам от новоназначения изпълнителен директор на пристанището Ивайло Гавраилов да приложи гъвкава и активна търговската политика, за да оправдае нашите очаквания, допълни той. В случай на необходимост ще бъдат предприети действия за преговори и с оператори на частни терминали в района на Пристанище Варна. Складовите площи на територията на всички терминали (държавни и частни) са с капацитет 150 хил. т. за съхранение на зърнени култури. Разглежда се и възможността за приставането на голям плавателен съд на някой от кейовете на пристанището с цел увеличаване на капацитета на складовите площи.