Подкрепата на АБВ за структуриране на нов кабинет е основана на конкретни условия. Това заяви пред журналисти в Стара Загора председателят на АБВ Румен Петков, съобщиха от пресцентъра на партията.

По думите му условията далеч не се изчерпват с определените от АБВ приоритети - приемане на актуализацията на държавния бюджет, неприемане на разговори с ГЕРБ и ДПС и стъпки за приемане на 22-та закона, които да гарантират средствата по Програмата за възстановяване, изведени на Пленума на БСП с мандат за лидера Корнелия Нинова.

Пленумът на БСП реши: Преговарят с ПП, но с 4 условия

Пленумът на БСП реши: Преговарят с ПП, но с 4 условия

Социалистите изключват управленска конфигурация с ГЕРБ и ДПС

Петков държи да се проведе ясен разговор по въпроса за морала в политиката и политическата корупция с парламентарната група на ПП, с Кирил Петков и с Асен Василев. Според лидера на АБВ е налице злоупотреба с власт и конфликт на интереси.

Той иска да се проведе разговор и за разликата в поведението у нас и извън страната. Румен Петков посочи като пример ангажимента пред синдикатите, че ще бъдат запазени работните места във въгледобива, на фона на обещания в Брюксел, че ще ликвидираме въгледобива и базовите мощности на българската енергетика. Той подчерта, че това е ангажимент за пряк удар върху въгледобива и производството на електроенергия от въглища, срещу което АБВ се противопоставя категорично. Румен Петков планира среща по темата с ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа". Никой не иска да каже, че Зелената сделка е мъртва, но това е факт, изтъкна той той.

Лидерът на АБВ каза още, че водеща тема в разговора с ПП че трябва да бъде също програмата за управление, която да гарантира продоволствената и енергийна сигурност.

Асен Василев предпазлив преди преговорите за кабинет

Асен Василев предпазлив преди преговорите за кабинет

Като цяло говорим с БСП и ДБ от цялата коалиция

По време на пресконференцията Румен Петков заяви, че политическата криза е факт и тя се задълбочава от междуинституционални сблъсъци и конфликти. Според него е необходим строг анализ на причините, довели до това положение. Той е категоричен, че липсата на управленска програма и "очевидната неспособност" на ПП и министър-председателя да водят диалог с останалите партньори в управляващото мнозинство са водещите фактори за събитията днес. Политическата криза, изправяща ни пред нови предсрочни парламентарни избори, може да доведе до тежки за страната ни последствия, коментира Румен Петков.

Освен това той прогнозира, че още през юли и август България ще се изправи пред тежък газов недостиг. Лидерът на АБВ обясни, че на 20 юни е обявен първия търг от "Булгаргаз" за доставка на газ, с цена TTF-12 евро на мегаватчас. Той посочи, че търгът е претърпял провал, след което на 23 юни е обявен втори, с цена TTF-5 евро на мегаватчас - по-висока от договорената с "Газпром Експорт".Петков добави, че този търг също се е провалил. Той подчерта, че се търсят краткосрочни варианти за обезпечаването на газовата сигурност с хоризонт до юли - дори не до края на годината.

Пристигна първият танкер с втечнен газ от САЩ

Пристигна първият танкер с втечнен газ от САЩ

Танкерът се разтоварва на терминал извън страната

За танкерите с втечнен газ от САЩ Румен Петков коментира, че и до днес не се знае нито къде е разтоварен първият от тях, нито количеството на газа, нито как е влязъл в България. Позовавайки се мнения, получени при разговори с експерти, председателят на АБВ обяви, че газът е вкаран в България незаконно през Странджа. Той е категоричен, че ако детайлите по енергийните въпроси не бъдат изчистени в спешен порядък в преговорния процес, катастрофата за индустрията ни ще бъде факт съвсем скоро.

Румен Петков прогнозира също, че газовата връзка "Комотини-Стара Загора" няма да проработи на 1 юли, нито до края на юли, каквито са обещанията на премиера. По отношение на обявеното, че е договорено цялото количество азерски газ, той подчерта, че при липса на точка на доставяне заради неработеща връзка "Комотини-Стара Загора", точката ще е "Кулата", а така газът от Азербайджан ще бъде много по-скъп. Ако има такава договорка, има и подписан анекс към договора с азерската страна - акт, който е скрит от правителството в оставка, смята лидерът на АБВ.

Стартира пробният трансфер на азерски газ от Гърция за България

Стартира пробният трансфер на азерски газ от Гърция за България

До края на месец юни ще се подава по връзката пробно количество природен газ