Конфликтите на Полша и Унгария с Европейския съюз може да доведат до разпадането на блока. За това предупреди бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от "Ройтерс".

Изказването му идва на фона на задълбочаващите се противоречия между двете страни и ЕС по отношение на демократичните стандарти в блока.

Брюксел е в спор с Варшава и Будапеща по въпроси като независимостта на съдебната система и свободата на медиите.

ЕК се оплаква и Съдът на ЕС наказва Полша за съдебната реформа - нарушава правото на ЕС

ЕК се оплаква и Съдът на ЕС наказва Полша за съдебната реформа - нарушава правото на ЕС

Полша отговори на ЕС, че няма право да се бърка в чужда съдебна система и конституция

Конфликтът се задълбочи тази седмица, след като Конституционният съд на Полша постанови, че страната не трябва да прилага решенията на Съда на ЕС. От своя страна Европейската комисия започна наказателни процедури срещу двете страни относно правата на ЛГБТ общността.

Ако се намерят още такива държави, които упорстват в нанасянето на вреди на Европейския съюз, това просто може да сложи край на тази организация, заяви Туск, който се завърна в националната политика като лидер на най-голямата опозиционна партия в Полша - "Гражданска платформа".

По данни на социологическите проучвания повечето поляци подкрепят членството на страната в ЕС. Освен това няма правен механизъм за изключване на държави от блока.

"Няма да напуснем ЕС утре, а блокът няма да се разпадне вдругиден. Това са процеси, които могат да отнемат години", поясни Туск.

ЕС съди Унгария за анти-ЛГБТ закона, а ЕК спря 7,2 млрд. евро за Covid възстановяване

ЕС съди Унгария за анти-ЛГБТ закона, а ЕК спря 7,2 млрд. евро за Covid възстановяване

Дело пред съда на ЕС с потенциални финансови санкции за Унгария