Путин е изиграл активна роля в свалянето на пътническия полет MH17 над Украйна 2014 г.

Това се посочва в доклад на разследващия екип, цитиран от Der Standard.

Според международния разследващ екип Путин е предоставил на сепаратистите противовъздушни ракети, а това става ясно от прихванатите телефонни разговори, както обяви екипът от следователи в Хага в сряда. 

Според информация на DPA в основата на изводите решението за свалянето на MH17 над Украйна е взето от президента Путин - Има "силни индикации" е твърдението разследващите.

Доказателствата не са достатъчни обаче за повдигане на обвинение. Освен това руският президент се ползва с имунитет благодарение на служебното си положение и не може да бъде преследван по съдебен ред.

Разследващите смятат и че доказателствата срещу други заподозрени са недостатъчни. Поради това разследването на свалянето на самолета е временно преустановено. Консенсусът на изследователите е: "Достигнахме предела на възможностите си."

През юли месец 2014 г. Боинг 777 на малайзийските авиолинии на път от Амстердам за Куала Лумпур се разби над Източна Украйна, след като самолетът беше ударен от ракета "Бук" съветско производство. Всички 298 пътници загинаха. 

През ноември 2022 г. руснаците Игор Гиркин и Сергей Дубински и украинецът Леонид Харченко бяха осъдени задочно на доживотен затвор за убийството на 298 души.

Междувременно Игор Гиркин и в момента е активен провоенен блогър, като дори твърдеше, че за известно време, в края на 2022 г., отново е бил на украинския фронт. Освен в съперничество с другия герой на настоящата война, Евгений Пригожин, създател и ръководител на частната военна компания "Вагнер", Гиркин е и чест обект на ежедневните анализи за настроенията сред крайните руски националисти на Института за изследване на войната (ISW).

Кои са заподозрените за сваления пътнически самолет MH17?

Кои са заподозрените за сваления пътнически самолет MH17?

Разследващият екип на сайта "Белингкат" разкри самоличността на сепаратистите