Бившият германски канцлер Ангела Меркел изрази солидарност с Украйна и нарече "варварска" войната, която отприщи Русия срещу своята съседка, след като в продължение на месеци запази мълчание, което предизвика критики на фона на собствената й политика по отношение на Москва, предава Ройтерс.

Меркел, заемала канцлерски пост до декември миналата година в продължение на 16 години, каза, че няма да предлага съвети отстрани, но подкрепя усилията на правителството да "намери край на тази варварска война".

"Моята солидарност е с Украйна", заяви тя на церемония по изпращане на напускащия президент на профсъюзната конфедерация DGB.

Владееща руски език, след като е израснала в бившата Източна Германия, Меркел привлече критики от Съединените щати и други за подкрепата за спорния газопровод "Северен поток-2", предназначен да доставя руски газ директно до Германия. Този проект бе спрян от нейния наследник Олаф Шолц.

Тя също така подчертаваше необходимостта от продължаване на разговорите с руския президент Владимир Путин дори след анексията на Крим и конфликта в Източна Украйна, заради които на Русия бяха наложени санкции.

Въпреки че Меркел, консерватор, направи кратко изявление малко след нахлуването на Русия през февруари, заявявайки, че няма оправдание за явното нарушение на международното право, нейното мълчание оттогава по-скоро поражда въпроси.

Германия и Франция: Широко затворени очи за заплахата от Путинова Русия

Германия и Франция: Широко затворени очи за заплахата от Путинова Русия

Гражданските жертви на войната на Путин в Украйна предизвикаха призиви за преоценка на десетителия ангажиране с лидер, чиито сили са обвинени за ужасяващи военни престъпления

Някои други германски политици, включително бившият външен министър Зигмар Габриел, признаха, че политиката на помирение с Русия може да е била твърде оптимистична.

Изправен пред критики, че Германия прави твърде малко, за да помогне на Украйна, Шолц каза по-рано в сряда, че Германия ще достави на Украйна системата за противовъздушна отбрана IRIS-T.

Късно в сряда парламентарната бюджетна комисия разчисти пътя за планиран фонд от 100 милиарда евро за укрепване на германската армия, за да премине през парламента в петък.

Германия губи влиянието си в Европа заради войната в Украйна

Германия губи влиянието си в Европа заради войната в Украйна

Но засега не се вижда, кой може да я замести