Иран отрече за предстояща доставка на нови руски изтребители Су-35.

Властите посочиха, че съобщенията, появили се в ирански медии, че страната ще получи най-новото поколение самолети през следващите няколко дни, са неверни.

Медиите се позоваха на репортаж на новинарската агенция SNN, която е близка до Иранската революционна гвардия. Самата агенция отрече съобщението на страницата си в "Телеграм" след консултация с Министерството на отбраната.

Миналата година Министерството на отбраната на Иран обяви, че страната е придобила бойни хеликоптери Ми-28Н и Як-130 от Русия в допълнение към изтребителите Су-35.

Русия не е доставила нито един от 50-те платени изтребителя Су-35 на Иран

Русия не е доставила нито един от 50-те платени изтребителя Су-35 на Иран

Режимът на аятоласите в Техеран се нуждае от новите изтребители

Според агенция "Фарару" обаче самолетите не са били доставени поради протести на големия враг на Иран Израел и някои арабски държави в Персийския залив.

Според неофициални данни сделката е трябвало да включва общо 24 нови изтребителя.

След провала на ядрената сделка от 2015 г., имаща за цел да попречи на Иран да разработи ядрени оръжия, и последвалото подновяване на западните санкции, Иран укрепи отношенията си с Москва.

Твърди се и че Иран подкрепя Русия с военна логистика във войната ѝ срещу Украйна.

Западът обвинява Иран, че доставя на Русия т.нар. "дронове камикадзе", които са били използвани няколко пъти в конфликта в Украйна - нещо, което Техеран отрича.

Израел: Русия дава десетки Су-35 на Иран

Израел: Русия дава десетки Су-35 на Иран

Напрежение в ключов регион