Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Великобритания: Най-голямата стачка в историята на здравните служби

0 коментара
Сн. ЕПА/БГНЕС

Здравни работници във Великобритания днес поставиха началото на най-голямата стачка в историята на британските здравни служби, след като десетки хиляди медицински сестри и служители от спешната помощ не се явиха на работа, предаде Ройтерс.

Ескалиращият спор за заплащането оказва допълнителен натиск върху държавната Национална здравна служба(НЗС). Сестрите и служителите от спешната помощ поотделно стачкуват от края на миналата година, но днешната обща стачка, която се провежда основно на територията на Англия, е най-голямата в 75-годишната история на НЗС. Сестрите ще стачкуват и утре, служителите от спешната помощ няма да се явят на работа и в петък, а физиотерапевтите – в четвъртък. Така тази седмица вероятно ще има най-много сътресения в работата на здравната система от нейното основаване, каза медицинският директор на НЗС Стивън Пауис.

Здравните работници настояват за повишение на заплащането, отразяващо най-високото ниво на инфлацията във Великобритания от четири десетилетия, но правителството твърди, че не би могло да си позволи това, а повишение за заплатите ще причини допълнителен скок на цените, което пък би довело до скок на лихвите и ипотечните плащания.

Около 500 000 служители, множество от които от публичния сектор, организират стачки от миналото лято, като по този начин увеличават натиска върху премиера Риши Сунак да разреши споровете и да ограничи нарушенията в работата на обществените услуги като железопътните превози и образованието.

Профсъюзът Кралски колеж на медицинските сестри този уикенд изпрати писмо до Сунак, в което го призова "бързо да прекрати" стачката, като направи "смислени" предложения за заплащането.

"Изправени сме пред една от най-натоварените зими в историята и финансирането на НЗС достига рекордни нива, за да се опитаме да предоставяме услуги", заяви днес министърката за психичното здраве и стратегията за женското здраве Мария Колфийлд. "Така че всеки процент повишаване на заплащането отнема пари", добави тя.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.